Kopaonik biznis forum

Panel: Poslovanje na Balkanu – prednosti, nedostaci, preporuke

 

Na sinoćnom panelu posvećenom poslovanju privrednika u regionu, predsednik SPK Privrednika i Point group, gospodin Zoran Drakulić je rekao da srpskim biznismenima ne treba da pomaže država, već samo da ne odmaže. „Ne treba nam pomoć države samo tražimo da nam ne smeta. Tragičan je podatak da je privatni sektor u investicijama pao 40 odsto“,  ocenio je Drakulić.
Drakulić je izjavio da Srbija može da se okrene u pozitivnom smeru za samo četiri godine, ali da, kako je rekao, to neko kao da neće. „Ne samo da neće ovi, nego i oni pre njih nisu hteli. Ja kažem dajte nama privrednicima da upravljamo,nećemo da uzmemo ni „kintu“ a okrenućemo Srbiju kao ništa“ rekao je Drakulić.
Govoreći o problemima u Agrokoru, Drakulić  je rekao da ne žali njegovog bivšeg vlasnika. „Mi smo 2009. godine bili u sličnoj situaciji kao Agrokor. Pitanje je bilo da li da bankrotiramo, a imali smo dva investitora bez ikakvog obezbeđenja. Ali to je pitanje vaspitanja i odgovornosti prema kompaniji, prodali smo najbolji aset da bi izvukli firmu, da ne bi prevarili svoje investitore. Zato mi nije žao Todorića, znao je šta se dešava. Svi smo znali, čim se neko zadužuje za devet, 10 odsto“, ocenio je Drakulić.
Predsednik Atlantik grupe i član Kluba, gospodin Emil Tedeski, govoreći o poslovanju u regionu, ocenio je da su privrednici vrlo često skloni kuknjavi i prebacivanju loptice na tuđi teren. „Privatni sektor je nedovoljno jak, nedovoljno obrazovan, nedovoljno svestan i umrežen, nedovoljno zreo i nedovoljno ima vremena za međusobni dijalog, ali i za dijalog sa drugim akterima u društvu. Često nam se nameće teza o domoljublju, a privatni sektor treba da zna da biti patriota znači plaćati porez i jedan deo profita vraćati tamo gde se profit stvara. Ovaj sektor mora i biti svestan da bez međusobnog povezivanja i ulaganja u nove tehnologije i znanja niti jedna kompanija neće biti održiva. Veoma malo kompanija je spremno za transformaciju“, ocenio je Tedeski.
Govoreći o „Agrokoru“ i potresima u ovoj kompaniji izazvanim širom regiona, Tedeski  se pita ko je od partnera koji su imali problema progovorio o tome i krenuo u transformaciju. „Gotovo niko, jer niko ne želi govoriti o svojim problemima i pogrešnim odlukama. Tako, apelujem na privatni sektor da se okrene sam sebi, svom tržištu i transformacijama“, rekao je Tedeski.
Finansijski direktor MK grupe Dušan Radičević je istakao da Srbija mora da raste po stopi od pet odsto godišnje kako bi stigla razvijene zemlje. „Ako želimo da budemo efikasniji i brži moramo i da imamo ujednačene i evropske standarde. To moramo da shvatimo i tek onda da idemo dalje. Drago nam je da će država nastaviti sa privatizacijom, radujemo se privatizaciji banja, ali je u toj priči bitna brzina državnog aparata. Samo na taj način loše firme, uz pomoć investitora, mogu da počnu da žive“, ocenio je Radičević.
Predsednik uprave u Voli kompaniji i član Kluba, gospodin Dragan Bokan izjavio je da je u Crnoj Gori dobar ambijent za poslovanje, ali postoje barijere i ambijent je daleko od odličnog. „Imamo dobar privredni rast poslednjih godina i takva su očekivanja i u narednim godinama u Crnoj Gori. Investicija ima veoma mnogo, i stranih i domaćih, posebno u oblasti turizma. Barijera, međutim, ima i siva ekonomija je zaista veliki problem i iznosi između 30 i 40 odsto BDP-a, što je oko 1,5 milijardi evra“, ocenio je Bokan. On je dodao da je u okviru trgovine najveća barijera zapošljavanje na crno i plaćanje poreza i doprinosa na minimalnom nivou.