Sastanak sa ambasadorima Afričkih zemalja

SPK Privrednik i Udruženje korporativnih direktora Srbije organizovali su sastanak sa ambasadorima Afričkih zemalja u ponedeljak, 28. oktobra 2019.godine
Sastanku su prisustvovali diplomatski predstavnici ambasada Maroka, Libije, Tunisa i Gvineje.
Glavna tema sastanka bila je ekonomska saradnja između Srbije i Afričke unije, koju čini 55 članica i koja ima ogromne potencijale. Afričke diplomate ocenile su da bi produbljivanje saradnje Srbije i Afričke unije u oblasti poljoprivrede, prehrambene i mašinske industrije, građevinarstva, medicine i IT mogla višestruko da unapredi trgovinsku razmenu, čiji je obim minimalan u poređenju sa potencijalom.
„Cela Afrika na područje Balkana izvozi robu i usluge u vrednosti od 5,7 miljardi dolara“, rekao je ambasador Egipta, gospodin Amr Alguvejli, zemlje koja trenutno predsedava Afričkom unijom.
Ambasador Alguvejli je rekao da je razmena između Egipta i Srbije blizu 100 miliona evra, a da bi ona mogla biti i 10 puta veća. Kako bi se situacija popravila, Ambasador Alguvejli je pozvao srpsku i balkansku biznis zajednicu da 22. i 23.novembra neizostavno uzmu učešće u najvećem afričkom investicionom forumu, koji se održava u novoj administrativnoj prestonici kod Kaira. Srpske kompanije su više nego dobrodošle, rekao je Alguvejli i dodao da je skup prilika da se srpski i balkanski privrednici povežu i međusobno, ali i sa celokupnom afričkom biznis zajednicom.
„Vi imate šumsko i bobičasto voće, a mi citruse, masline i maslinovo ulje“, naglasio je  ambasador i naveo je da Egipat želi da proširi saradnju u oblasti keramike, građevinarstva, sa akcentom na mermer, drvenarije i da bi bilo dobro da otvori izložbene salone ne samo u Beogradu već i gradovima širom Srbije.
Ambasador Maroka Mohamed Amin Belhaž naveo je da bi sektor navodnjavanja bio jedan od najvažnijih u oblasti saradnje Tunisa i Srbije, ali da su tu i IT sektor, fosfati… On je izrazio zadovoljstvo što će grupa privrednika u organizaciji Privredne komore Vojvodine za dve nedelje krenuti ka Tunisu kako bi sagledala mogućnosti privredne, ekonomske saradnje, ali i one u oblasti turizma.
Predsednik Kluba „Privrednik“, gospodin  Zoran Drakulić  izjavio je da je veliko afričko tržište ogromna šansa za Srbiju. Gospodin Drakulić je naveo da Unija danas ima 1,3 milijarde stanovnika, a za 15 godina biće to tržište od 1,9 milijardi ljudi. Gospodin Drakulić je napomenuo da bi deo poljoprivrednih proizvoda mogli da izvozimo, žitarice na prvom mestu. U Srbiji, podsetio je on, odlično posluje kompanija za izgradnju kablova za automobilsku industriju, a Gvineja i Maroko su između ostalog izvozili fosfate. Razgovorom sprskih privrednika i afričkih diplomata moderirao je predsednik Udruženja Dragan Đuričin.