Klub Privrednika

UNAPREĐENJE PORESKOG SISTEMA I REFORMA PORESKE UPRAVE

Na Kopaonik biznis forumu održan je panel Unapređenje poreskog sistema i reforma Poreske uprave.

Panelisti: ekonomista u MMF-u Pietro Dallari, Head of Tax Partner of EY (Ernst & Young) Ivan Rakić, predsednik MK group Miodrag Kostić i direktor Poreske uprave Dragana Marković.

Na panelu posvećenom unapređenju poreskog sistema, Miodrag Kostić, predsednik MK grupe i član Izvršnog odbora Privrednika istakao je njegova kompanija za razne poreze raznim republičkom, pokrajinskom i lokalnim budžetima izdvaja državi godišnje 100 miliona evra.

Kostić je istakao da ne vidi porez kao kaznu, ali da se mora suzbiti siva ekonomija i da bi kada bi samo 10 odsto sive zone preveli u legalne tokove mogli da imamo mnogo veći privredni rast od recimo tri odsto.

Dragana Marković, direktorka Poreske uprave istakla je da treba razmišljati i na temu ko su najveće platiše, ali da ih tu malo ograničava zakonski okvir, pošto Poreska uprava u skladu sa njom dva puta godišnje objavljuje izveštaje ko su najveće neplatiše, ali da nije po zakonu dužna da objavljuje ko su najveće platiše.

„Tu bismo morali da napravimo veoma pažljivo kriterijume, da li su najveće platiše u apsolutnom iznosu ili u kontinuitetu ili na određeni dan i slično“.

 

Exit mobile version