Klub Privrednika

ZORAN DRAKULIĆ ZA BLIC: JEDNA STVAR JE PRESUDNA ZA RAZVOJ SRBIJE I VEĆE PLATE

Razvoj privatnog sektora i njegov što veći udeo u bruto domaćem proizvodu Srbije su najvažniji za razvoj Srbije, ali i značajan rast plata, kazao je predsednik „Privrednika“ Zoran Drakulić za „Blic“.

Drakulić je, kao i ostali najveći srpski privrednici, bio na Kopaonik Biznis forumu, gde je učestvovao na panelu o konkurentnosti srpske privrede.

– Suština je da se udeo privatnog sektora u bruto domaćem proizvodu Srbije poveća, i to što pre. S obzirom na to da sada učestvuje sa oko 30 odsto, tim povećanjem napravićemo benefit za sve. A poenta je da svi bolje žive, da građani imaju bolji standard, da sa 300 evra plate porastu na 500, 600 i 800 evra. To je pravi put.

– U šta je potrebno ulagati?

Što više budemo razvijali taj privatni sektor brže ćemo napredovati. Naravno, to podrazumeva puno investicija i u privatni i u javni sektor.

– U čemu je najveći problem?

Prvo, imamo ograničena sredstva za ulaganje u javni sektor, a drugo, dobar deo privatnog sektora neće da se zaduži. Jednim delom zato što se plaše, a drugim zato što dobar deo njih nema pristup parama. Moramo da stvorimo uslove da lakše dođu do novca, i da im obezbedimo sredstava preko evropskih fondova.

– Koje su to ključne oblasti za perspektivniji razvoj?

Bolje je razvijati privatni sektor. Što je tehnološki razvijeniji sektor, tu ima više šanse za prosperitet, kao i više para. Naša ogromna šansa je u poljoprivredi. To je čak četiri puta više nego što danas proizvodimo. To je ogroman potencijal.

Exit mobile version