Klub Privrednika

TRADICIONALNI LETNJI PRIJEM SRPSKOG POSLOVNOG KLUBA “PRIVREDNIK”

Sinoć je u bašti kuće Srpskog poslovnog kluba „Privrednik“ u Beogradu, priređen četrnaesti tradicionalni letnji prijem Kluba.

I ove godine na prijemu se okupio veliki broj predstavnika državnih institucija, diplomatskih misija, domaćih i stranih kompanija, zvanica iz sveta društvenog, sportskog i kulturnog života Srbije. Ispred Vlade Republike Srbije prijemu su prisustvovali potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, gospođa Zorana Mihajlović, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, gospodin Zoran Đorđević i ministar državne uprave i lokalne samouprave, gospodin Branko Ružić.

U ime svih članova, goste je pozdravio predsednik Kluba, gospodin Zoran Drakulić koji je u pozdravnom govoru, istakao da su članovi Kluba deo uspešne Srbije, koji u ovom trenutku okuplja 62 člana čije kompanije zapošljavaju preko 40 hiljada ljudi, koje su u prošloj godini u budžet Republike Srbije uplatile oko 400 miliona evra na ime poreza, a približno su toliko prošle godine i investirale u Srbiju. Predsednik je napomenuo da je Srbija u ovoj godini napravila značajan skok u rastu BDP od preko 4% koji mora da se održi na tom nivou, kao i da ohrabruje izjava ministra finansija da ćemo ga imati i u 2019. godini. Predsednik Drakulić je dodao da je potrebno da se oživi tržište kapitala kao najjeftiniji izvor finansiranja kompanija, moramo imati funkcionalnu berzu koja u ovom trenutku gotovo kao i da ne funkcioniše. Naglasio je da je potrebno da se hitno reši problem konverzije zemljišta što bi nam donelo hiljade novih investicija, ubrza legalizacija. spreči egzodus radne snage, povećaju subvencije i povoljni krediti za mala i srednja preduzeća, izjednači tretman domaćih i stranih investitora, donesu mere / kazne za one koji ne obrađuju zemljište jer prema proceni u Srbiji se ne obrađuje oko milion hektar, reši problem kanala DTD i daju beskamatni kredi za sisteme za navodnjavanje. Predsednik Drakulić je napomenuo da će sve ovo doprineti kontinuiranom rastu srpskog BDPa od preko 4%, kao i da će uticati na boljitak i primanje srpskih radnika i domaćinstava jer moramo da podignemo vrednost svega u Srbiji i pre ulaska u EU.

Prisutnima se obratila i potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, gospođa Zorana Mihajlović koja je istakla da je u ovom trenutku najbitniji duh zajedništva i da svi zajedno moramo da radimo na poboljšanju privrednog ambijenta u Srbiji. Takođe potpredsednica je pozvala članove Kluba da dostave svoje predloge kako bi zajedničkim snagama poboljšali celokupan privredni ambijent.

 

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Exit mobile version