ZORAN DRAKULIĆ ZA „BLIC BIZNIS“

Veliki srpski biznismeni rade sa deset odsto napora, a u Srbiju bi mogli da uvuku ogromne pare samo da imaju veću sigurnost i dijalog sa vlastima, kaže u razgovoru za „Blic Biznis“ Zoran Drakulić, domaći privrednik i predsednik srpskog poslovnog kluba „Privrednik“. 
„Radeći u Srbiji dosta smo naučili, izgubili smo mnogo para i sada nismo sigurni da možemo da krenemo punom snagom napred. Spremni smo da pomognemo i da iznesemo svoje ideje ali je problem što između privatnog sektora i države nema dijaloga. Komunikaciju sa Aleksandrom Vučićem i Vladom stalno tražimo, ali je ne dobijamo. A imamo toliko predloga i toliko toga bi mogli da radimo, samo nas niko ništa ne pita. Pritom odgovorno tvrdim da privatnici u Srbiju mogu da donesu velike pare i investicije. Danas imamo privrednike koji na svetskom tržištu mogu da se zaduže za milijarde, ali Srbija to ne koristi – ocenio je Drakulić.
Da je u Vladi, Drakulić bi kako kaže, jednom nedeljno okupljao privrednike. „Dogovarali bi strateške pravce kojima privrednici mogu da pomognu bilo da su u pitanju regioni ili grane industrije. Mi kao privrednici treba da predložimo u šta da uložimo, ali i mi tražimo neke koncesije. Ako dovedeš stranu firmu koja ti zapošljava jeftinu radnu snagu i daš mu 10.000 po radniku, a ja sam u moj projekat uložim 11 miliona evra bez dinara državne podrške, onda nismo ravnopravni. Ne može 95 odsto suvbencija da ide strancima, a pet odsto domaćim firmama, što je do sada bio slučaj“ – kaže Drakulić otkrivajući da je nedavno završio gradnju fabrike za proizvodnju toplote i struje u Boljevcu kod Zaječara u ukupnoj vrednosti od 11,5 miliona evra.
Na konstataciju da se u Vladi već duže vreme hvale dobrim rezultatima, Drakulić kaže da tu ima istine, ali da istovremeno ima i dosta prostora za rad. „Imamo fiskalnu konsolidaciju, suficit u budžetu, inflaciju od dva odsto, niske kamate na kredite, sve manju nezaposlenost, ali je suština da narod loše živi, i to je zbog malog rasta. Znači moramo da dignemo društveni proizvod jer imate 50 odsto ljudi u Srbiji koji žive sa 30.000 dinara
mesečno i to hitno moramo da promenimo. Rešenja su da popravimo institucije sistema, smanjimo sivo tržište i korupciju, uredimo pravni sistem i da s druge strane dignemo privatni sektor smanjenjem poreskih nameta za 10 do 15 procentnih poena“, kaže Drakulić. Dodaje i da bi se ekonomski jača Srbija mnogo lakše borila sa političkim problemima.  „Takse na Kosovu ne bi toliko teško pale da smo ekonomski jači. Te sankcije će da nas koštaju 0,5 do 0,7 odsto BDP godišnje a najtragičnije je što mi tu robu nemamo nigde drugo da izvezemo i što nemamo novo alternativno tržište“, ocenio je Drakulić.