TRADICIONALNI LETNJI PRIJEM SRPSKOG POSLOVNOG KLUBA “PRIVREDNIK”

U bašti Kuće Srpskog poslovnog kluba „Privrednik“ u utorak, 10. septembra priređen je tradicionalni letnji prijem. Već petnaestu godinu za redom članovi Kluba bili su domaćini predstavnicima Vlade, domaćih i stranih kompanija, državnih institucija, diplomatskih misija, zvanica iz sveta nauke, kulture, sporta i medija.
 
U ime svih članova Kluba goste je pozdravio predsednik Kluba, gospodin Zoran Drakulić, koji je u svom kratkom obraćanju ponovio skoro iste prošlogodišnje poruke privrednika, tvorcima srpskog privrednog ambijenta.
Predsednik Drakulić rekao je da nema većeg rasta BDP-a bez povećanja ulaganja srpskih privrednika. Gospodin Drakulić istakao je da: „Moramo da popravimo ambijent i vratimo poverenje domaćih privrednika jer je to naš najveći i neiscrpni potencijal. Takođe, moramo više da subvencionišemo domaća mala i srednja preduzeća. Povećanjem domaćih ulaganja, doći će do širenja i fleksibilnosti srpske privrede koja je danas itekako ranjiva na spoljne poremećaje tržišta – to je jedini put ka povećanju standarda građana.“
 
Prisutnima se obratio i predsednik Saveza ekonomista Srbije, gospodin Aleksandar Vlahović koji je izrazio zadovoljstvo zbog intenzivne saradnje između Saveza ekonomista Srbije i SPK „Privrednik“. Napomenuo je da prvi put nakon 10 godina Srbija ostvarila rast BDP od 4,3% što je na nivou proseka zemalja Centralne i Istočne Evrope. Takođe, istakao je da je za očuvanje fiskalne i sveukupne makroekonomske stabilnosti potrebno da u kontinuitetu ostvarujemo visoke stope rasta. Gospodin Vlahović je rekao da trend povećanja kapitalnih investicija treba nastaviti, ali u fokusu ekonomske politike se mora naći i podsticaj rasta domaćih privatnih investicija. Cilj treba da bude dostizanje ukupnog nivoa od 25% BDP-a, što znači da se domaće privatne investicije moraju uvećati sa sadašnjih cca 8%  na minimum 12%. Da bi se ovo ostvarilo potreban je značajniji napredak u efikasnoj zaštiti svojine i ugovora, finansijskoj disciplini i ravnopravnosti učesnika na tržištu. Jačanje kvaliteta institucija i to ne samo onih koje regulišu tržište već i onih koje garantuju pravnu sigurnost, zaštitu prava vlasništva i prava poverilaca. Na kraju obraćanja gospodin Vlahović je ponovio preporuku koja je ove godine vrlo jasno izrečena na Kopaonik biznis forumu da se ekonomska politika mora pridržavati trajektorije koja podrazumeva da se rast dominantno bazira na investicijama i izvozu, rastu privatne potrošnje, dok rast javne tekuće potrošnje treba da bude na nivou ostvarenog privrednog rasta.