Klub Privrednika

Drakulić: Kriza će biti mnogo teža nego što nam govore

Zoran Drakulić, predsednik kluba koji okuplja najuspešnije privrednike u Srbiji – Poslovnog kluba “Privrednik” – u intervjuu za Nova.rs kaže da najveći privrednici već godinama bezuspešno pokušavaju da razgovaraju sa Vladom Srbije o merama koje bi ekonomiju države povukle neophodnom brzinom unapred.

Drakulić ističe da će se dubina krize u Srbiji tek videti krajem godine i da on nije optimista po pitanju brzog oporavka privrede od posledica pandemije.

Ujedno, dodaje da privatnici neće imati mnogo vajde od izdavanja korporativnih obveznica, jer će ovaj mehanizam uglavnom služiti da se upumpaju pare u velika državna i javna preduzeća.

Zoran Drakulić Foto: Nemanja Jovanović/ Nova.rs

Nova.rs: Našao sam neki vaš stari intervju, iz 2016, kada ste postali predsednik Poslovnog kluba “Privrednik”. Tada ste rekli da privredi treba stalan kontakt sa vladom. Kakva je situacija po ovom pitanju četiri godine kasnije?

Zoran Drakulić: Mi to pokušavamo godinama, toga nema, a svake godine smo dobijali obećanja. Ove godine, kada je premijerka bila u Davosu, poslala je poruku da treba da se vidimo, da će ona to da organizuje sa “Privrednikom”. Posle se vratila i ništa od toga nije bilo. Očigledno da nije dobila saglasnost za taj sastanak.

Koliko puta je ministar privrede bio u kontaktu sa Klubom “Privrednik”?

Nijednom.

A ministar finansija?

Nijednom. Premijerka je bila na godišnjem prijemu kod nas u “Privredniku” 2018, čak je održala i govor, dosta afirmativan, da treba da postoje redovni kontakti sa velikim privrednicima, ali, to je politika koja jednostavno nije jasna. Prošlo je to vreme kada su oni u političke svrhe govorili da su privrednici štetni, da su tajkuni – bilo je hapšenje Miškovića, ali to je sada prošlo.

Da li je zaista prošlo?

Posle osam godina to više nije aktuelno. Mislim da je važnije da se sedne sa najuspešnijim ljudima u Srbiji, da se porazgovara o tome šta treba da se radi.

Zoran Drakulić Foto: Nemanja Jovanović/ Nova.rs

Možda su u međuvremenu porasli neki drugi, koji su sad u fokusu?

Bez obzira, nemamo mi ništa ni protiv tih drugih, verovatno ima sastanaka sa njima. U Klubu “Privrednik” su ljudi koji su najveći privrednici u Srbiji – Kostić, Mišković, Šaranović, Jovanović, Jevrosimović, Aleksić, Vukadinović, Šaponjić…

Mi svake godine u budžet uplaćujemo milijardu i po evra kroz razne poreze. To je značajna suma, mi smo ti koji pune budžet, koji ne kasne, koji redovno plaćaju. Drugo, tu postoji znanje koje je verovatno najveće u Srbiji. To su najiskusniji ljudi, sa najdužim stažom u privredi, a vi njih ne koristite. Mislim da je to velika šteta.

Ko sada vodi srpsku privredu?

Srpsku privredu vode predsednik Vučić i Siniša Mali.

I kakve su njihove kompetencije za to?

Mislim da ne mogu da rade sami i da su im potrebni jak ministar privrede i ministar poljoprivrede. Na primer, neverovatne su subvencije koje dobijaju strani investitori. Imali ste poslednje ovo sa Henkelom, dajete 14,4 miliona evra firmi koja će da zaposli 100 ljudi.

Zoran Drakulić Foto: Nemanja Jovanović/ Nova.rs

Fabrika čokolade je dobila 120.000 po zaposlenom.

Uvek je 90% tih subvencija odlazilo strancima. To je neverovatno. A sada je tu i pitanje ovih novih povoljnih kredita – ko je to dobio?

Imate li neka saznanja?

Mi, recimo, nismo mogli da se kvalifikujemo, jer je ispalo da smo mnogo dobri – tamo je uslov bio da prva tri meseca ove godine nisu bolji od prva tri meseca prošle, a mi smo prošle godine imali investiciju zbog koje smo morali da zaustavljamo proizvodnju.

Znači, nije bilo namenjeno svima.

Samo spekulišem, ali mogu da zamislim ko je dobio ta sredstva.

Exit mobile version