TRADICIONALNI PRIJEM SRPSKOG POSLOVNOG KLUBA “PRIVREDNIK”

TRADICIONALNI PRIJEM SRPSKOG POSLOVNOG KLUBA “PRIVREDNIK”

   5. septembar 2023.

 

U bašti Kuće Srpskog poslovnog kluba „Privrednik“ sinoć je priređen tradicionalni prijem Kluba. Članovi Kluba su ugostili Njegovu svetost, Patrijarha srpskog gospodina Porfirija, ministra Vlade, predstavnike ministarstava, predstavnike Gradske uprave Beograda i Novog Sada, Njihova kraljevska visočanstva kao i predstavnike diplomatskog kora, domaćih i stranih kompanija, državnih institucija, zvanica iz sveta nauke, kulture, sporta i medija.

U ime svih članova Kluba goste je pozdravio predsednik Kluba, Zoran Drakulić koji je najpre uputio čestitke našoj košarkaškoj reprezentaciji za njihovu sjajnu pobedu nad Litvanijom i njihov plasman u polufinale Svetskog prvenstva u Aziji.

Klub čine 62 najuspešnija privrednika u Srbiji. „Kompanije kojima oni rukovode redovno pune budžet, radnici redovno primaju plate i u kompanijama niko od zaposlenih ne radi za minimalac“, rekao je Drakulić uz napomenu da „ni to nije dovoljno da resorni ministri iz Vlade nađu za shodno da se pojave na ovom događaju“.

Predsednik Drakulić je kazao da „ovaj put neće pričati o makroekonomiji, inflaciji, i ostalim temama koje brinu privrednike“, već će se osvrnuti na tri sada aktuelne teme.

„Prva je isticanje jednogodišnjeg moratorijum koje je NBS napravila sa bankarskim sektorom, i ponašanje domaćih banaka i uvećanje njihovog profita koji ne zaobilazi ni najsiromašnije građane ove zemlje. Od isteka moratorijuma neke domaće banke prekoračenje na tekućim računima građana naplaćuju 39 do 40 odsto, što je nedopustivo i veliki udar na budžet najsiromašnijih građana“, kazao je Drakulić.

Druga tema o kojoj je govorio je najava resorne ministarke energetike za novo povećanje električne energije.

Kazao je: „Srpska privreda u ovom trenutku plaća električnu energiju na nivou privreda Evropske unije, a proizvodna cena struje u Srbiji je 4 puta manja što govori i značajno uvećanje profita EPS-a u prvih 6 meseci 2023. godine“.

Prema rečima Drakulića, treća ne manje značajna tema je „korupcija u Srbiji koja je ušla u sve pore društva i koja čini skoro 5 odsto srpskog BDP-a“.

On je istakao da ćemo „ovu godinu uz sva povećanja završiti sa inflacijom preko 8 odsto“ te da „Srbija sa svojih skoro 7 miliona stanovnika i prirodnim resusima koje poseduje može da bude veliki lider u regionu“.