Sastanak članova Kluba sa prof. dr Tanjom Miščević

Članovi Srpskog poslovnog Kluba ’Privrednik’ sreli su se sa prof. dr Tanjom Miščević, šeficom Pregovaračkog tima za vođenje pregovora o pristupanju Republike Srbije Evropskoj uniji i njenim timom, uz učešće predstavnika Saveta stranih investitora. Povod za održavanje sastanka je bio dijalog o stanju procesa evropskih integracija u kojima se nalazi privreda Srbije.

Predsednik SPK ’Privrednik’ gospodin Miodrag Kostić istakao je da privrednici u Srbiji idu u korak sa usklađivanjem sa evropskim standardima i primenom direktiva, kao i pozitivnih iskustava iz prakse evropskih država. Dodao je da je evropsko tržište otvoreno za robu i investicije iz Srbije i regiona, ali da je tu šansu moguće znatno više iskoristiti ukoliko bi se na primer samo poljoprivredna proizvodnja uvećala za dva do tri puta. Dodatne napore treba usmeriti ka zaštiti domaćih proizvođača i trgovaca, smanjenju administrativnih barijera u prometu robe i usluga i usklađivanju sa evropskim standardima. Kada su u pitanju fondovi Evropske unije, potrebno je obučiti kompanije iz Srbije, kako bi razvili kapacitete za korišćenje sredstava iz raspoloživih fondova koji su nam otvoreni danom ulaska u Evropsku uniju.

Gospodin Džon Kiricis, generalni direktor Delez Srbija i član Upravnog odbora Saveta stranih investitora je istakao da proces prilagođavanja donosi mnogo prednosti za Srbiju, čineći je atraktivnijem mestom za ulaganja. Ukazao je da je u procesu prilagođavanja potrebno podići standarde lokalnih proizvođača i dobavljača, kako bi se ostvario veći izvoz na milionsko tržište EU. U tom pogledu, potrebna je tešnja saradnja svih aktera, a strane kompanije koje posluju na tržištu Srbije su spremne da nastave da prenose svoja široka iskustva i znanja domaćim kompanijama.

Gospođa Miščević je istakla da “Pored vladavine prava i reforme državne uprave, i Ekonomsko upravljanje je dobilo primarno mesto u pregovorima Srbije sa Evropskom unijom. Zbog toga smosvake godine u obavezi da izrađujemo Ekonomski program reformi koji obuhvata finansijske elemente, programiranje budžeta i strateške planove razvoja. Država mora i ekonomski biti pripremljena za članstvo a ne samo da je u stanju da usvaja usklađene zakone na čemu će biti fokus sada kada smo otvorili prva poglavlja u pregovorima. Debata sa privrednim sektorom je otvorena, jer insistiramo na uključivanju svih u pregovarački proces. Stručnjaci za poglavlja koja se odnose na finansijske i ekonomske teme će biti konsultovani tokom pregovora, a poslovna zajednica je pozvana da se aktivno uključi i doprinese procesu pregovora. Naš osnovni cilj je da Srbija bude država sa stabilnim institucijama, jasnim standardima, pravilima i procedurama, a to je važno kako za građane, tako i za privredu“, izjavila je gospođa Miščević.



Оставите одговор