PANEL:„ ULOGA VELIKOG BIZNISA NA NAUKU, PRIVREDU I DRUŠTVO U SRBIJI“ 2. jun, SANU

Beograd, 2. jun 2016.

Kao deo aktivnosti povodom proslave 175 godina postojanja, Srpska akademija nauka i umetnosti (SANU) i Odeljenje tehničkih nauka (OTN) ovim skupom žele da podstaknu produktivna razmišljanja, otvore dijalog i pokrenu akcije za snažnije povezivanje nauke i privrede i razvoj privrednih aktivnosti u Srbiji.
Okupljeni predstavnici privrede i nauke svesni da, ukoliko se ne preduzmu značajniji koraci, kako bi se podigla ekonomija zasnovana na znanju, inovativna ekonomija, društvo će nastaviti da ekonomski i socijalno  stagnira.
Iz tog razloga, Srpski poslovni Klub ‘Privrednik’ je potpisao Sporazum o saradnji sa Srpskom akademijom nauka i umetnosti kako bi se podrzale aktivnosti ove naučne institucije, ali i olakšala primena savremenih naučnih saznanja i rezultata ostvarenih u zemlji i inostranstvu, na domaće uslove i okolnosti održivog razvoja. Istovremeno, kako bi  postigli bolje ekonomske rezultati potrebno je da naša inovativnost, tehnološka  i naučna dostignuća podignu konkurentnost domaće privrede i otvore nova tržišta.
Učesnici skupa ispred Srpskog poslovnog Kluba ‘Privrednik’ su bili predsednik Kluba i predsednik MK Grupe, gospodin Miodrag Kostic, član IO Kluba i predsednik društva Napred ad, gospodin Dobroslav Bojović i član IO Kluba i partner Deka Inženjering, gospodin Andrej Jovanović.

Učesnici su istakli da u njihovim kompanijama ima mesta za doktore nauka, naučne radnike posebno u razvijenim odeljenjima za istraživanje i razvoj, ali i da su njihove kompanije spremne da po uzoru na ostale evropske zemlje ulažu u riskantne projekte od kojih odredjeni broj prototipa, patenata mogu da imaju komericjalnu isplativost, dok će drugi zasigurno da prоpadnu. Dodatno predstavnici privrede su ukazali na činjenicu da je potrebno sa se ima veći broj uspešnih privatnih firmi koje su održive da bi društvo napredovalo , a pre svega gradjani i država imali korist.



Оставите одговор