Sastanak sa nemačkim ambasadorom Axelom Ditmanom

13. oktobar
Sastanak sa nemačkim ambasadorom Axelom Ditmanom
Članovi IO Kluba sreli su se sa nemačkim ambasadorom gospodinom Axelom Ditmanon, kako bi razgovarali o privrednoj podšci Nemačke i ukupnom unapređenju bilateralne ekonomske saradnje dve zemlje. Predsednik SPK Privrednik gospodin Miodrag Kostic istakao je da u rastu nemačke privrede vidi potencijal za srpsku privredu, posebno imajući u vidu broj nemačkih kompanija u Srbiji koje drže preko 26.000 radnih mesta i obim investicija veći od jedne milijarde. Gospodin Miodrag Babic istakao je dobre primere poslovne saradnje sa nemačkim kompanijama kao sto je slučaj Hemofarma i Štade, koji bi trebao da bude model saradnje i za buduće nemačke investicije. Još jedan dobar primer je i ulaganje kompanije Meser Tehnogas, o čemu je  govorila i Dragijana Radonjić Petrović.
Gospodin Ditman je istakao da Nemačka pre svega snažno podržava ulazak Srbije u EU, kao i da se stiče utisak da  Vlada želi da sprovede neophodne reforme na tom putu, ali da je u privrednom ambijentu i dalje potrebno da se smanje administrativne barijere, olakša ulazak stranih investicija i obezbedi pravna sigurnost. Bez tih mera, ne može se očekivati veći priliv stranih direktnih investicija.  Učesnici skupa su spomenuli i problem sive ekonomije, ali i mere koje su dovele do povećanja naplate poreza od novih do sada neregistrovanih poreskih obveznika.
Nemački ambasador je najavio osnivanje Nemačko-srpske privredne komore i pozvao na saradnju dve poslovne asocijacije.Оставите одговор